Margarida Xirgu

 
inicibiografiavivènciesfotosarxiu familiarlinksbibliografiamail

 

 

23.  LA CASA DE PUNTA BALLENA

 

En la sessió del 19 de setembre de 1.949, la Comisión de Teatros Municipales aprovava el Reglamento Orgánico de la Escuela Municipal de Arte Dramático de Montevideo i Margarida Xirgu va ser reclamada per confiar-li la direcció amb la codirecció de la Comédia Nacional del Uruguay. Avui dia s'anomena la Escuela Municipal de Arte Dramático Margarita Xirgu, de la que va ser fundadora-directora.

 

Margarida Xirgu a Punta Ballena.

Foto Institut del Teatre.

 

A començaments de març de 1.953 Margarida Xirgu s'instal·la amb el seu marit Miquel Ortín durant la setmana santa, en una casa/xalet. La casa es diu: "Ull-de-Ter" i es del doctor Cuatrecasas (metge català radicat a Buenos Aires). La casa està ubicada a Punta Ballena ó Portezuelo, que es pot dir de les dues maneres, un lloc solitari, boscós i poc habitat del municipi de Maldonado (Punta del Este), a 128 km de Montevideo.

En la carta del 4 de març de 1.953 dirigida al seu germà Miquel, Margarida diu: <<Disfruto de una casa preciosa, está dentro de un gran bosque de pinos y eucaliptos a dos cuadras de la playa, frente al Atlántico>>

 


En el l'inrevés d'aquesta foto la Xirgu escriu:<< Me acompañan dos esposas que me visitaron en Ull-de ter, la que sonrie es ya madre de dos pequeñuelos encantadores. La otra cuatro. No terminará el mundo nunca>>

Acabada la setmana santa la Xirgu torna a Montevideo on dona classes a diari.

Teresa una minyona xilena cuida al matrimoni, el seu pare es un home de camp, ella es molt bona persona i els estima com si fossin els seus pares. La van contractar ja en el 1.939 i estarà amb ells fins la tornada a Espanya de Miquel Ortín.

 

Alícia Rodríguez i el seu gos, la Teresa la dona xilena que els cuidava, Margarida Xirgu i Miquel Ortín.

Arxiu Marta Prats Xirgu

 

La Xirgu a Montevideo té dos canaris mascles que canten molt bé, un de 8 anys "Monito" i un altre de 5 anys "Manelic" que segons ella pian tots amb ells, a l' extrem que temien que algun dia els hi sortissin ales a la Teresa, al Miquel o a ella mateixa.

El 1 de febrer de 1.957 la Xirgu, Ángel Curotto i Josefina Díaz presenten la dimissió de la Comedia Nacional, per solidaritat amb els actors que aspiraven a ocupar un lloc en la nova comissió, cosa no prevista per les autoritats.

 

Ángel Ayestarán: El día de mi bautismo (Montevideo, 09.09.1956) en que estoy en brazos de Margarita (de izquierda a derecha: mi madre Flor de María Rodríguez Romero de Ayestarán, mi padrino Miguel Ortín, Margarita, Ángel Ayestarán y mi padre Lauro Ayestarán

foto cedida per Ángel Ayestarán

Ángel Ayestarán: Teatro de verano de Punta del Este (mi tía Alicia Rodríguez Romero de Curotto, Margarita y mi madre Flor de María Rodríguez Romero de Ayestarán)

foto cedida per Ángel Ayestarán

 

En l'estiu de 1.958 la Xirgu gaudeix de la jubilació a l'Uruguai i fa edificar a Punta Ballena una casa per el seu descans, al costat de la del Dr. Cuatrecasas.

Gràcies a la tesis de maestria de l'arquitecte Soledad Patiño en la que va fer un estudi de la casa de Margarida Xirgu a Punta Ballena, podem reproduir alguns planells i dibuixos de la mateixa. La casa va iniciar la seva construcció al 1957, en el padró fita i al costat de la casa del Dr. Cuatracasas, cap a l'est, en el número 158 de l'illa o mansana 14. La casa va ser dissenyada pels arquitectes Guillermo Jones Odriozola i Francisco Villegas Berro, socis des de 1952 fins a 1962.

 

Casas vecinas: J.Cuatrecasas y M.Xirgu. Planta de ubicación

Plano catastral zona de playa, Punta Ballena

Emplaçament casa Margarida Xirgu

        Casa Margarida Xirgu

     Ubicació casa Margarida Xirgu

        Façana nord casa Margarida Xirgu

         Façana est casa Margarida Xirgu

 Façana sud casa Margarida Xirgu

Façana oest casa Margarida Xirgu

 

El 3 d'agost de 1.958 escriu: <<Si conocieras nuestra casa de Punta Ballena te gustaría y la playa es grande, enorme, preciosa. El lugar es precioso, con pinos, eucaliptos, madroños, castaños, encinas, álamos, naranjos...en fin el yugoslavo Sr. Antonio Dionisio Lussich Griffo, que hace muchos años convirtió un arenal en frondoso bosque, tuvo muy buen gusto. La casa tiene una chimenea enorme y el cuarto de dormir otra. Instalación eléctrica y todo muy moderno. En invierno se podrá vivir en ella>>. El 5 d'octubre de 1896 Lussich va adquirir 1.800 hectàreas de terreny verge a Punta Ballena, a uns 15 kilòmetres de Punta del Este, i crea el Arborètum Lussich, un enorme jardí botànic natural.

El 4 d'agost de 1.964 escriu: <<Estamos ya en pleno invierno, pero los días de sol, que aquí son los más, los paso fuera en el jardín hasta las cinco de la tarde. La casa está muy bien acondicionada y no pasamos frio... Miguel jardinea todo el dia.>> Com si fossin a Catalunya, mengen bolets que ells mateixos recullen als voltants de la casa.

Hi han moltes contradiccions en que la casa de Punta Ballena va ser pagada o no, per el govern uruguaià. Com ho detalla l'article de Pablo Vila San-Juan publicat a "La Vanguardia Española" al desembre de 1.967: <<En el hotelito, que el Uruguay le regaló en homenaje y gratitud a la enorme labor que hizo creando, dirigiendo, educando, al frente de la Escuela Oficial de Declamación...>> En tot cas el cert es que Margarida i Miquel van gaudir de una bona jubilació, quasi a salari complert.

Amb els anys el doctor Cuatrecasas i la seva esposa una argentina, es convertiran en uns grans amics de Margarida Xirgu i Miquel Ortín, fins la mort d'ella i fins el darrer moment, abans de la tornada a Espanya d'ell. Joan Cuatrecasas Arumí (Camprodón 1.899 - Buenos Aires 1.990) al llarg dels més de 50 anys viscuts a Amèrica, fou successivament cap d'investigació del Instituto de Psiquiatria de la Universitat del Litoral (Argentina, 1.937), professor de Fisiologia i de Patologia General a la Universitat de Cochabamba (Bolivia, 1.941), professor d'Antropologia i de Biologia a la Facultat de Humanidades y Ciencias de la Educación de la Universitat de la Plata (Argentina, 1.956-69), professor de Biologia Humana a la Universitat John Kennedy (Argentina, 1.969) i Professor Emerit d'aquesta mateixa Universitat argentina (1.972). Va ser un bon conferenciant i un escriptor prolífic, publicà una vintena de llibres i molts articles en diverses revistes i rebé nombroses distincions: Membre Honorari o President de les Societats Argentines: de Sexología, Biotipología y Eugenesia (1.946), de Estudios Reumatológicos (1.953), de Hidrología y Climatología Médica (1.966), de Medicina Psicosomática (1.967) i de Psicología (1.967).

 


Joan Cuatrecasas Arumí. Foto: Internet


Va ser Delegat de la Generalitat de Catalunya en Argentina des de 1959.

 

"El hombre animal óptico"

germans Xirgu

"La metamorfosis del hombre masa"

Xavier Rius Xirgu

Desembre de 1957 amb Ángel Curotto i la seva esposa Alícia RodríguezAl darrera d'aquesta foto escriu la Xirgu: <<No está nada bien. Yo estoy con amigos y el patrón nos contempla. Todo muy borroso>>

 

 

Uns altres bons amics sempre van ser els Curotto. Angel Curotto (Montevideo 1.902 - Montevideo 1.989) es va dedicar a la crònica teatral, en el 1.930 va ser el subdirector del Radioteatro SODRE en on es feien obres d'autors uruguaians. Durant la guerra civil espanyola participà activament amb les manifestacions i col·lectes d'ajuda a la República. En el 1.949 va promoure el nomenament de la Xirgu com directora de la Comèdia Nacional del Uruguai. Va treballar intensament com a gerent del Teatro Solís i com director general de la Comèdia Nacional fins el 1.957 i en el 1.985 va ser el president de la Comissió Redactora de la Llei del Teatre a l'Uruguai.

L' esposa de Curotto Alicia Rodríguez Romero, era traductora de teatre i col·laboradora de Zabala Muñiz, el ministre de Instrucción Pública, a la Comedia Nacional.

 

L' esposa de Curotto, Alicia Rodríguez Romero i Margarida Xirgu el puente ondulante de la barra de Maldonado a Punta del Este.

Arxiu Marta Prats Xirgu


En aquestes fotos es veuen Margarida, Miquel Ortín i una amiga a casa de la Xirgu a Punta Ballena.


La Xirgu a casa seva, Miquel Ortín i l'amiga Blanca Sra. de Cid amic comú també de Salvador Xirgu i Rico.

Punta Ballena. Maldonado
S/I, Ramón Otero, Margarida Xirgu, Alicia Rodiguez de Curotto, Maruja Santullo, Cristina Guarnero Santullo, Enrique Guarnero, S/I, Miguel Ortin, Angel Curotto.

Margarida Xirgu saludant a un admirador presentat per Maruja Santullo. Foto AGADU MCD. Homenaje a la Xirgu a 40 años de su muerte. Abril-Mayo 2009

Margarida Xirgu saludant al actor Ramón Otero.

Foto AGADU MCD. Homenaje a la Xirgu a 40 años de su muerte. Abril-Mayo 2009

Margarida Xirgu i la pintora catalana Pura Vilella a la platja de Punta Ballena, molt aprop del habitatge de l'actriu.

Foto La Vanguardia Española

Obsequi del llibre de Sebastian Gasch, de Pura Vilella a Margarida Xirgu el desembre de 1963.

Fons Germans Xirgu

 

Margarida Xirgu i Miquel Ortín

Foto Joan Cid

D'esquerra a dreta: Anita (vídua del doctor Joan Cuatrecasas), Margarida Xirgu, Farreras i la seva esposa Isabel, Blanca de Cid, Miquel Ortín, Jones Idriozola i la seva esposa.

Foto Joan Cid

María Julia Garayalde, esposa de de Justino Zavala Muniz; Margarida Xirgu; i Alicia Rodríguez Romero, esposa de Ángel Curotto, a Punta Ballena.

Foto Ángel Ayestarán

 

Alguns textos han estat trets de la biografia:"Margarita Xirgu y su teatro" i "Margarita Xirgu. Una biografía"d'Antonina Rodrigo i del Wikipedia

 

XAVIER RIUS XIRGU

 

àlbum de fotos

 

Creative Commons License
Aquesta obra està subjecta a una llicència
de Creative Commons.