Margarida Xirgu

 

 

inicibiografiavivènciesfotosarxiu familiarlinksbibliografiamail

 

 

6. CURSES DE BRAUS

 

Un diumenge a la tarda -una tarda de sol- anà la Xirgu als toros. No hi havia anat mai. De menuda, havia sentit clamar al seu voltant: “Una festa bàrbara!”, i la festa li inspirava tota mena de prevencions. Precisament, una de les causes que durant el seu viatge a Amèrica i fins i tot en els escenaris de Madrid no acabés de lligar amb els obligats companys, era que parlessin i discutissin constantment i inacabablement de toros i toreros. Ho trobava odiós. Qui la va convèncer d'anar als toros i la hi acompanyà aquella tarda fou el diputat Emili Junoy, home de moltes amistats i simpaties. L'espectacle va estar a punt de defraudar-la. Torejava un dels toreros més famosos del moment, Joselito (José Gómez Gallito), i la mateixa sensació de seguretat que donava, amb tant d'aplom i coratge, feia que ella no sentís la més lleu emoció. La gràcia i l'elegància dels moviments i de les actituds del torero no eren prou per a convèncer-la. S'ho mirava somrient, amb una certa indiferència. De sobte el somriure es transformà en crit d'esglai. El toro, escometent el torero bruscament, el llançà amb una envestida de l'embanyada testa contra la barrera.

És aleshores, comentà ella, que vaig comprendre la tràgica emoció d'aquell joc terrible i temerari.

Per sort, Joselito se salvà i Margarida Xirgu es veié lliure d'un gran pes. Amb Emili Junoy havien anat a interessar-se a la infermeria; Joselito agraí després l'interès que li havia demostrat la ja il·lustre actriu, i es van fer amics.

 

Margarida Xirgu i el torero Joselito amb un grup d'amics

Fotografia del llibre “Margarita Xirgu y su teatro” d'Antonina Rodrigo

 

L'escriptor Domènec Guansé segueix dient en la seva biografia a Margarida Xirgu: Al mateix temps ella se sentia engrescada pels toros. Hi anava a les places de Madrid, de Sevilla, de Granada, quan li quedava marge en les seves actuacions teatrals. Hom deia que ella preparava les temporades d'estiu de manera que els seus contractes en les diverses ciutats espanyoles coincidissin amb els de Joselito. I un diari il·lustrat publicà una fotografia, treta per sorpresa, on la Xirgu es veia d'esquena, abillada amb un mantó de Manila, ballant amb el famós torero. Tot això provocava comentaris i era motiu de blasmes i murmuracions. Per escreix, aquesta nova afició de l'actriu era molt malvista i condemnada pels seus amics de Barcelona.

Margarida Xirgu va conèixer al torero Ignacio Sánchez Mejías el 1915, al estrenar a Sevilla "Carmen" de Prosper Mérimée amb traducció i adaptació de la novel·la, de Joaquin Montaner i Salvador Vilaregut. Sánchez Mejías va morir el 13 d'agost de 1934 a Madrid, després de reaparèixer a la plaça de Manzanares, a Ciudad Real, i ser cornejat a la cuixa dreta pel toro "Granadino"

 

Margarida Xirgu entre els toreros Rafael el Gallo i el seu germà petit Joselito.

El 16 de maig de 1.920 desapareixia un bon amic de la Xirgu, el torero sevillà Gallito (José Gómez Ortega), mort a Talavera agafat per el toro Bailaor. Margarida Xirgu va deixar d'anar a veure les curses de braus després de la mort del torero Gallito, dit més tard Joselito..

L'atracció que sentia per la festa nacional era influïda per les seves idees sobre el teatre. Tot contemplant les peripècies de l'espectacle, somniava un clos grandiós a l'aire lliure on, alliberada del convencionalisme de les bambolines i dels decorats, pogués oferir representacions que sumessin a la bellesa plàstica dels moviments i de les actituds la bellesa del verb i àdhuc del cant i de la música; representacions que, com la festa dels toros, congreguessin grans multituds i les emocionessin. Car estava cada dia més convençuda que el teatre no ha de ser un art exclusivament per a minories, sinó també popular.

L' engrescament pels toros i el toreros segueix a les terres d'Amèrica una vegada ja exiliada.

 

En el inrevés d'aquesta foto del març de 1.946, escriu la Xirgu Con Juan Belmonte en la finca del Alcalde de Lima, en una comida que dió en mi honor.

 

Alguns textos han estat trets de la biografia:"Margarita Xirgu y su teatro" d'Antonina Rodrigo

 

XAVIER RIUS XIRGU

álbum de fotos


tornar

Creative Commons License
Aquesta obra està subjecta a una llicència
de Creative Commons.