Margarida Xirgu

 
inicibiografiavivènciesfotosarxiu familiarlinksbibliografiamail

 

 

Visita a la casa de Punta Ballena Uruguay

 

Casa de Margarida Xirgu a Punta Ballena amb les famílies Xirgu i Ferreres

Família Xirgu a Punta Ballena  

 

Visita a Punta Ballena. Contacte amb la Selva Ferreres (61 anys), la Betina Ferreres ( 50 anys), i amb el seu pare Juan Gabriel Ferreres Beltran (91 anys), àlias Negus a la guerra civil espanyola.

 

Família Ferreres i Xirgu al restaurant Medio y Medio de Graciela, filla també d'en Juan Ferreres


- Juan Ferreres:
Neix a l'Argentina, de pares espanyols, i quan té tres anys tornen a Espanya, al País Valencià. Estudia arquitectura. Durant la guerra civil s'allista a l'exèrcit republicà. En una missió, recorre tota la costa catalana, des del Cap de Creus fins al Delta de l'Ebre, detectant i comptabilitzant totes les casamates, búnquers i nius de metralladora existents.
Participa de la batalla de l'Ebre i creua, en retirada Catalunya. Recorda perfectament tots els pobles del Segrià, la Noguera, la costa catalana i d'altres comarques, pels que va passar amb la seva companyia. Sembla ser que fa uns trenta anys va fer una visita a la zona.
Internat al camp de refugiats d'Argelers sur mer, n'intenta sortir però l'agafen al següent camp (Saint Ciprien?). Acabada la guerra, com que té nacionalitat argentina, el facturen en un vaixell que surt de Burdeus cap a aquell país.
A Buenos Aires treballa per l'oficina del cadastre municipal. Explica que com ell, hi treballen molts exiliats als quals coneix d'Espanya, entre ells un general de la seva divisió.
En aquesta època freqüenten el café Tortoni i el bar Los 36 billares, els dos sobre la avenida de Mayo. Arriben a fer reunions de centenars d'exiliats. Hi ha un ambient increïble. Segons diu, sobretot al Tortoni, alguns hi viuen pràcticament. Hi ha barberia fins i tot.
En aquest ambient coneix a la Xirgu.
Marxa a l'Uruguai contractat per l'arquitecte Antonio Bonet que ha rebut l'encàrrec de fer una urbanització a Punta Ballena.
A Uruguai retroba a la Xirgu i les famílies es fan molt amigues.
L'any 75, 6 anys després de morta la Xirgu s'exilia a Argentina fins al 95, pel caire polític que agafa el govern de l'Uruguai. Des de llavors viu a Punta Ballena on les seves filles regenten una immobiliària i un fill un restaurant anomenat Medio Y Medio.

Juan Ferreres amic de Margarida Xirgu

 

Testimoni sobre la Xirgu:
La Selva recorda que la Xirgu vivia a Montevideo, al carrer Colonia número 881, pis 10, departament 27 (paral.lel a Avenida 18 de Julio), entre Andes i Convención. Just al mig de la quadra en una entrada que té una porta com de garatge, que vàrem poder identificar, al mateix costat que la confiteria Oro del Rhin.

casa on vivia la Xirgu a Montevideoesglésia on anava a missa els diumenges

El seu apartament tenia un passadís molt llarg i estava carregat de llibres a banda i banda. La família Ferreres (suposem) vivia a Punta Ballena i la Selva i la Graciela estaven internes a Montevideo. Alguns caps de setmana la Xirgu, que elles van viure com una àvia, les convidava a casa seva i dormien en dues turques al líving. La rutina sempre era la mateixa. Dissabte a la tarda, anaven a concert. Diumenge al matí, a missa a l'església que queda a dues cuadras de la casa sobre el carrer Julio Henara Jovez. Per dinar demanava canelons a la confiteria El León, i comprava els postres a la confiteria El Oro del Rhin, on ella acostumava a anar a esmorzar sovint. Després quan vivien a Punta Ballena hi van continuar anant juntament amb la seva germana petita Betina. Ella tenia 11 anys quan va morir Margarida Xirgu.

Oro del Rhin pastisseria on anava els diumenges

 


Les primeres estades a Punta Ballena, per motius de salut ja que patia del pulmó, les va fer a la casa cedida per la família Cuatrecasas; el dr.Joan Cuatrecasas Arumí, exiliat català i persona de prestigi que va deixar la seva empremta científica a Colòmbia, Estats Units i Argentina, on residia quan va adquirir la casa de a Punta Ballena.

Casa dels seus amics Cuatrecasas


Per aquesta raó, posteriorment, l'any 45 va encarregar la seva pròpia casa al costat de la dels Cuatrecasas. L'arquitecte fou Guillermo Jones Odriozola, Expliquen que va deixar encarregada la casa amb tota minuciositat de detalls i se'n va a anar a Xile de gira. Quan va veure la casa acabada va exclamar que era exactament tal i com se l'havia imaginat.

Bonet va ser l'arquitecte encarregat de l'urbanització d'aquella zona i de vàries cases inclús la seva pròpia que està a la zona de la Rinconada Alta.

 


De Xile va portar la Teresa, assistenta i cuinera. Segons en Ferreres, la Xirgu no cuinava; només feia, de tant en tant, mongetes amb botifarra.
La casa de Punta Ballena era un punt de trobada d'exiliats il·lustres. En Ferreres cita Tarradellas, Cambó, Alberti, Fco. Arno, Lorenzo Varela; Hi passava gent de tot arreu.
Parla de les passejades per la platja que feien amb aquesta gent.

 

Juan Ferreres amb les nebodes nétes de Margarida Xirgu, Judith i Ester Xirgu


En Ferreres la descriu com:
- molt intel.ligent
- enèrgica (comisario; sólo le faltaba el bastón). Molt exigent amb els seus alumnes. No hi havia terme mig, o l'adoraven o l'odiaven.
- Independent.
- Molt republicana. De conviccions fermes fins al final.
- Religiosa interiorment; sense ostentació.
- Culta. Llegia constantment i estava al dia de tot.
- Amb molt de caràcter.
- Vida molt estructurada i plena de rutines.

En una d'aquelles passejades per la platja, anaven més avançats en Ferreres, en Giralt (¿) i uns quants i parlaven de si era adequat tornar a Espanya o no, arran de que un company havia tornat, per la família. Ella els va sentir i va manifestar que: "jo no hi tornaré perquè no vull que tergiversin el que jo digui", en el sentit, segons en Ferreres que ella volia tornar com una més però reafirmant les seves conviccions republicanes i democràtiques i estava segura que la premsa diria el que li donaria la gana.
Parlava molt de les seves nebodes Roser i Margarida, li hagués agradat molt que elles viatgessin per veure-la.

Platja on anava Margarida Xirgu molt a prop de la casa


Descriuen la seva vida quotidiana a la casa: Amb en Miquel Ortín portaven una vida tranquil.la i més aviat rutinària i disciplinada. Al matí esmorzava sota un arbre del jardí, jugava a cartes al solitari, a la tarda prenia el sol. Cada moment del dia tenia el seu racó, de manera que anava donant la volta a la casa. Al matí, davant; a la tarda, darrere, gaudint del jardí esplendorós que l'envoltava.

Racons on acostumava a posar-se cada dia

Tenia el seu lloc fix per menjar a la taula, just on la taula encaixava amb un moble baix que tenia un vidre al damunt. Aquest vidre, per sota, estava sempre ple de les fotos familiars que enviaven des de Badalona perquè conegués els nebots néts que anaven engrandint la família.

El lloc ocupat a prop de la paret era el seu preferit

Els quatre costats de la casa tenien finestrals des de terra fins al mateix sostre que permetien gaudir de la vista del jardí des de qualsevol punt. El centre de la casa era una llar de foc de pedra que presidia la sala d'estar, cobria les esquenes del menjador lateral i, a l'altre lateral i a la part del darrera deixava espai per un deambulador que comunicava amb la resta de dependències, donant la sensació que tot era una sala única integrada, menys lavabos i habitacions de dormir. La vida de la casa al voltant de la llar de foc.


La Teresa tenia la seva pròpia habitació i lavabo en una extensió de la cuina.
En Ferreres, devia ser molt amic; ella el tenia com un fill, diuen. li va plantar el jardí i li cuidava; els tres darrers anys de la vida d'ella cada tarda a les 5 anava a fer el tè a casa de l'actriu. A Montevideo, l'acompanyava a missa i s'esperava fora. Quan va morir, va posar la bandera republicana sobre el seu fèretre. De la manera que en parla encara ara, és ben clar que l'admirava completament.
En aquestes circumstàncies, sembla evident que les filles i fill d'en Ferreres havien de tenir-li molta confiança i se l'estimaven com una àvia. Eren com els seus néts.

Família Xirgu i Ferreres

 

Família Xirgu: Judith Xirgu, Lluís Bassas, Laura Bassas Xirgu, Miquel Bassas Xirgu, Benjamí Moliné, Clara Moliné Xirgu, Ester Xirgu.

 

visita David Xirgu nebot net de Margarida Xirgu

 

L'Eva Kareaga Cortacans, família,visita la casa de la Xirgu, 2020

 

Vivienda Xirgu

"Nómada" Guillermo Jones Odriozola


https://nomada.uy/guide/view/attractions

 

 

tornar

Creative Commons License
Aquesta obra està subjecta a una llicència
de Creative Commons.